Daudz un plaši tiek
runāts par to, kas būtu jāēd grūtniecēm, kas atkal fiziska darba darītājiem,
veselīgā dzīvesveida piekritējiem, bērniem, veciem cilvēkiem utt. Turklāt šos
viedokļus nereti caurvij daudzi un dažādi stereotipi, bet šoreiz stāsts ne par
to.
Ir daži konceptuāli
vienojoši elementi, kas ir universāli uztura pamatfundamenti priekš visiem:
1) Dabiski audzēts. Uzturā lietojamo pārtiku būtu gan jāizvēlas, gan
arī jāaudzē pašiem tādu, kas audzēta dabiski, neizmatojot dažādus mākslīgos augsnes
bagātinātājus un indīgos miglotājus. Mūsu salātu šķīvjos būtu ieteicams lietot
pēc iespējas vairāk savvaļas ēdamos augus, jo tiem ir augstāka uzturvērtība un
to augšana nav veicināta ar mākslīgām vielām.
2) Nogatavojies. Visvērtīgākie ir tie augļi un dārzeņi, kuri ir pilnībā nogatavojušies. Tad
auglis/dārzenis ir sevī pilnvērtīgi uzkrājis saules enerģiju, kuru mūsu organisms
var izmantot veselības un vitalitātes uzturēšanai un saglabāšanai. Visi zaļumi
visvērtīgākie ir tad, kad tie ir jauni. No diedzējumiem vieni no vērtīgākajiem
ir saulespuķu un griķu asni, kurus var audzēt nelielā augsnes daudzumā un nogriezt
tieši pirms servēšanas uz šķīvja.
3) Silts. Uzturā nevajadzētu lietot aukstu ēdienu, pat ne atdzesētu ledusskapī. Ēdienam
ir jābūt ķermeņa temperatūrā vai nedaudz virs tās, tomēr ne karstam vai
vārīšanās temperatūrā. Tā ir otra galējība, kas nav vēlama. Ja pārtika ir
auksta, organisms nelietderīgi tērē daudz enerģijas pārtikas „uzsildīšanai”, jo,
kamēr tā nav sasniegusi vismaz ķermeņa temperatūru, enzīmi nevar sākt savu
darbu, lai palīdzētu nodrošināt organismu ar vērtīgajām uzturvielām.
Keep it simple! ;-)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru